Každý má svůj sen, který se většinou týká vysněného zaměstnání. Někdo touží podnikat, jiní se zase soustřeďují především na to, aby pracovali v zaměstnání, které je naplňuje a baví. V mnoha případech si však lidé nepřijdou na své a najdou si práci, která pro ně bude jenom o penězích, nikoliv o zábavě. Ať už však pracujete v jakémkoli zaměstnání, je třeba, abyste měli na paměti BOZP – o tom by vás však měli informovat vaši nadřízení. Pokud se tak nestane, informujte se o něm vy sami.
Pakliže pracujete v oblasti kulinářství a jste kuchař, číšník nebo barman, přinášíme vám krátký přehled o tom, co je nejdůležitější vědět o BOZP v tomto oboru. Přece jenom kulinářství je obor, v němž působí velká většina z nás.
Co je nutné vědět:
Obor kulinářství nemá žádný předem daný nebo předem předepsaný soubor bezpečnostních předpisů. I kdybyste po něm pátrali, tak byste se nedopátrali. Každý podnik, ať už je to restaurace nebo jen kuchyně, má svá specifika. Používají se zkrátka všude jiné technologie, stroje, jiné nástroje a mnoho přístrojů, se kterými se jinde po změně pracoviště nemusíte setkat. Každé místo má také jiné dispozice, což znamená, že každý podnik má jiná rizika, na která je nutné upozornit. Podle těchto rizik se totiž určují a stanovují povinnosti bezpečnosti práce.
My si však okrajově zmíníme právě základní rizika, která většinou jdou a nejdou vidět. Na ně si dejte pozor, a pokud byste nebyli o rizicích informováni, informujte se sami, než dojde k nehodě.
Viditelná rizika:
Mezi viditelná rizika jednoznačně patří například popáleniny, a to nejen od trouby nebo jiných horkých předmětů, ale také od myčky na nádobí nebo popáleniny jinou horkou tekutinou, kterou nejobvykleji bývají zejména horké oleje nebo vroucí voda. Dalšími viditelnými riziky jsou jednoznačně mokrá místa, na nichž můžete uklouznout. Pozor tedy na umyté podlahy nebo vylité vody. Výbuch bomby je dalším viditelným rizikem, stejně jako zásah elektrickým proudem nebo nevhodná manipulace s chemickými látkami.
Neviditelná rizika:
Mezi rizika, která oko jen tak nespatří, patří především záření z mikrovlnné trouby, které je nebezpečné, stejně jako výkyvy teplot, nedostatečné dodržování hygieny, dále přenášení předmětů těžkých nebo třeba špatné odvětrávání či vadná ventilace.